یکشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۰
رهبری سفارش‌ کرده‌اند کسی به خاطر توهین به ایشان محکوم نشود

حوزه/ حدودا چهل روز قبل از اینکه نامه پیشنهاد عفو را خدمت رهبر انقلاب تقدیم کنم، زمانی بود که اغتشاشات خیابانی تقریباً تمام شده و شکست دشمن مشخص شده بود. ما پیشنهاد دادیم طبق معیارهای خاصی، کسانی که در اغتشاشات مرتکب خطا یا جرمی شده‌اند، پرونده‌شان در هر مرحله‌ای که قرار دارد بسته شود؛ این پیشنهاد فقط کسانی که حکمشان قطعی شده بود را شامل نمی‌شد.

خبرگزاری حوزه - تهران/ همزمان با فرارسیدن ایام دهه فجر و چهل‌وچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و اعیاد ماه رجب، رهبر انقلاب اسلامی در پی درخواست رئیس قوه قضائیه با بخشودگی و عفو تعدادی از متهمان و محکومان اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ موافقت کردند. موضوعی که با استقبال زیاد افکار عمومی و رسانه‌ها مواجه شد.

رسانه KHAMENEI.IR برای بررسی دقیق‌تر زمینه‌ها، پیامدها، جزئیات و فرآیندهای منجر به این عفو و بخشودگی به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه پرداخته است.

یکی از نکاتی که درباره عفو اخیر -که در دهه فجر و ایام ماه مبارک رجب انجام شد- در برخی رسانه‌ها مطرح شد، بی‌سابقه بودن این اتفاق بود. با توجه به سوابق فعالیت شما در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران، این موضوع و سوابق آن را تشریح کنید.

انقلاب ما از وحی نشأت گرفته است و طبیعتاً بر اساس تعالیم رحمانی اسلام که هدایت انسان‌ها را به عهده دارد، همان مشی بشیراً و نذیراً را دنبال می‌کند و تا آنجایی که می‌شود به افراد فرصت می‌دهد.

اگر برگردیم به ایام انقلاب، می‌توانیم ببینیم حضرت امام خمینی رحمةالله‌علیه به ساواکی‌ها و کسانی که در رأس نظام طاغوت بودند چه گفتند، به ارتش و شهربانی آن زمان چه گفتند، می‌بینیم کاملاً با دلسوزی و خیرخواهی رفتار کرده‌اند. بعد از انقلاب نیز همین‌طور بود؛ حضرت امام رحمةالله‌علیه یک عفو عمومی دادند و البته چند دسته را که زیانشان به مردم رسیده بود از عفو مستثنا کردند؛ افرادی که کسی را کشته یا شکنجه داده بودند یا اموالی را از بیت‌المال و مردم غارت کرده بودند؛ خب آن‌ها باید حساب پس می‌دادند.

https://media.hawzahnews.com/d/2023/03/05/4/1739581.jpg?ts=1678040405976

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هم همین‌طور مثل حضرت امام خمینی رحمةالله‌علیه عمل کرده‌اند. ایشان از ابتدای دهه‌ی هفتاد تا به امروز، افراد، گروه‌ها، تشکل‌ها و جریان‌های مختلف را دعوت می‌کردند، پیام می‌دادند یا نماینده‌ای می‌فرستادند که پیغام ایشان را به آن‌ها برسانند و بگویند مسیری که می‌روید این اشکالات را دارد. یک وقت‌هایی هم خود ایشان جریان‌ها را به حضور می‌پذیرفتند و با آن‌ها صحبت می‌کردند و توضیح می‌دادند.

این جنبه‌ی رحمانیت الهی از اول انقلاب تا امروز بوده است. حالا در هر مقطعی به مقتضای زمان، به یک نحوی در این راستا عمل شده است. چقدر از رهبر انقلاب توصیه‌های این‌چنینی داشتیم؛ چقدر به بنده‌ی حقیر و دیگران گفتند که گزارش‌هایی به دستمان رسیده است، حواستان جمع باشد طبق قانون باید با مجرم رفتار کنید، از آنچه مقررات و قانون گفته تعدّی نشود؛ مراقب باشید خدای ناکرده کوچک‌ترین توهین و تحقیری نسبت به مجرم صورت نگیرد. مکرّر خودم این را از زبان رهبر انقلاب شنیدم که فرمودند: «حواستان باشد ما باید روز قیامت پاسخگو باشیم، مراقب باشید.» این رفتار رحمانی با مجرم و متهم که الان صورت می‌گیرد، یک مسئله‌ی سیاسی مقطعی نیست؛ این جزو ذات انقلاب ماست.

این رفتار رحمانی با کسانی که در اغتشاشات اخیر به‌عنوان متهم یا مجرم در اختیار قوه قضائیه بودند چگونه صورت گرفت؟

در وقایع اخیر دشمن هزینه‌های فراوانی کرد، پشتیبانی کردند، تعلیمات جدید دادند، امکاناتی در اختیار اغتشاشگران قرار دادند و بخصوص وعده‌هایی به آن‌ها دادند که این کارها را بکنند. با جریان‌های مختلف اپوزیسیون تماس گرفتند و سعی کردند این‌ها را باهم متحد بکنند. جریان‌هایی در داخل و خارج از کشور با تبلیغات پرفشار شبانه‌روزی، هر لحظه با اخبار و مسائل ناامیدکننده و دروغ و افتراء ذهن مردم را هدف قرار دادند. خب بعضی از افراد، واقعاً تحت تأثیر این القائات قرار گرفتند و برای اینکه عقب نیفتند یک حرفی می‌زدند یا کاری می‌کردند؛ بعضی از این‌ها فکر می‌کردند که کار انقلاب تمام شد دیگر، مثلاً بیاییم بیانیه بدهیم که عقب نیفتیم. بعضی از همان هفته‌های اول وقتی دیدند که مثلاً اغتشاشگران قرآن و پرچم ایران و مسجد را آتش می‌زنند، گفتند ما چنین چیزی نمی‌خواستیم.

دشمن می‌خواست نظام اصلاً نباشد، کشور تجزیه شود و یک جنگ مسلحانه‌ای در بعضی از مناطق کشور به‌وجود بیاید که مطلقاً به این اهداف نرسید. در این شرایط، مهم بود که نظام هزینه کم پرداخت کند و صف کسانی که فریب خوردند، اعتراض و نقد دارند را از آن کسانی که خدای ‌ناکرده در داخل کشورند ولی با دشمن همراه و همدست هستند و خیانت می‌خواهند بکنند را کاملاً جدا بکند؛ بحمدالله این انجام شد. درصد بسیار بالایی از این کسانی که آمدند در خیابان و احیاناً شعاری دادند یا کاری کرده بودند، گفتند که ما چنین رفتار و اقداماتی را قبول نداریم، ما اعتراض داشتیم، انتقاد داشتیم فکر می‌کردیم که حالا از این طریق می‌توانیم اعتراض و انتقادمان را بیان کنیم. نمی‌خواهم بگویم همه ولی یک تعداد کثیری از این‌ها به محض اینکه برایشان مسئله و صحنه توضیح داده می‌شد، صف‌شان را از خائنین جدا می‌کردند؛ این‌ها قبل از این بود که عفو اخیر اعلام شود.

عفوی که اعلام شد، از چه لحاظ متمایز بود؟

البته این عفو آن‌طور که بعضی‌ها تعبیر کردند عفو عمومی نبود. چون عفو عمومی از نظر قانون اساسی و مقررات یک تعریفی دارد.

این پیشنهاد عفو هم با استنباط و شناختی بود که ما از مبانی رهبر انقلاب داشتیم. بر اساس آن نکاتی بود که ایشان صراحتاً یا در جلسات علنی یا به صورت خصوصی به ما سفارش کرده بودند و با جمع‌بندی‌ای که با کارشناسان مختلف کردیم آن پیشنهاد را تنظیم کردیم.

تا الان بیش از ۸۰ هزار مشمول این عفو واقعاً به نظر بنده پرخیر و برکت رهبر انقلاب قرار گرفته‌اند. پیش‌بینی این است که با آن قسمتی که رضایت شاکی را می‌گیرند تا ۹۰ هزار نفر هم شامل عفو بشوند؛ حتی ممکن است به بالاتر از ۹۰ هزار هم برسدحدودا چهل روز قبل از اینکه نامه پیشنهاد عفو را خدمت رهبر انقلاب تقدیم کنم، زمانی بود که اغتشاشات خیابانی تقریباً تمام شده و شکست دشمن مشخص شده بود. ما پیشنهاد دادیم طبق معیارهای خاصی کسانی که در اغتشاشات مرتکب خطا یا جرمی شده‌اند، پرونده‌شان در هر مرحله‌ای که قرار دارد بسته شود؛ این پیشنهاد فقط کسانی که حکمشان قطعی شده بود را شامل نمی‌شد. این کار برای آینده‌ی این جوان‌ها خیلی مؤثر است. قبلاً چنین عفوی را فقط به صورت موردی داشتیم اما این بار گفتیم که کلیه‌ی کسانی که در اغتشاشات حضور داشتند و الان میگویند که اشتباه کردیم و پشیمان هستیم، آزاد بشوند.

منظورتان از بسته شدن پرونده، رفع موارد سوءسابقه‌ای است که در پرونده فرد درج می‌شود؟

بستن پرونده به این معناست که دیگر ادامه‌ی فرایند رسیدگی به آن دنبال نمی‌شود. نه اینکه ما بگوییم هیچ تأثیری ندارد. این فرد بالاخره آمده یک گناهی را مرتکب شده و یک تعهدی داده است. اگر فردا تعهدش را نقض کرد و دوباره دست به یک گناهی زد این‌طور نیست که این بی‌تأثیر باشد. اما فرد درصورتی که کارش را تکرار نکند، اگر فردا بخواهد برود جایی یک شغلی بگیرد، نمی‌گویند این سابقه‌ی کیفری مؤثر دارد.

استنباط این بود که دشمن از این عفو ناراحت است. دشمن احساس کرد خیلی از بهانه‌هایی که می‌توانست بر امواج آن‌ها سوار بشود از دستش گرفته شد. دستاویز برای تحریک دیگران از دشمن گرفته شد. دشمن قطعاً از این عفو ناراحت است.

https://media.hawzahnews.com/d/2023/03/05/4/1739580.jpg?ts=1678040405616

اشاره کردید به اینکه یک طیفی از این‌ها اساساً متهم بودند یعنی هنوز حکمی برایشان صادر نشده بوده که پرونده‌شان وارد فرایند عفو شد. مبنای حقوقی این کار چه بود؟

الزامی وجود ندارد که کسی را که می‌خواهند عفو کنند، حتماً اول برایش حکم صادر بشود تا بعد عفوش کنند. قبلاً هم این کار سابقه داشته است. ولی‌فقیه می‌تواند فردی را چه بعد از اینکه حکمش قطعی شده یا حتی در زمانی که هنوز حکمی صادر نشده و در مظان اتهام است عفو بکند. از این باب مشکلی نداریم.

چه پرونده‌هایی شامل این عفو نشدند و پیش‌بینی دستگاه قضایی از آمار مجموع افرادی که شامل این عفو خواهند شد چقدر است؟

در همان پیشنهادی که خدمت رهبر انقلاب ارائه دادیم، یک مورد را استثناء کردیم. گفتیم کسانی که شاکی خصوصی دارند از عفو مستثنا هستند. چون شاکی پرونده خصوصی است ما نمی‌توانیم برای این موارد پیشنهاد عفو بدهیم. ولی برای اینکه باز دوباره دست آن‌ها هم بسته نشود پیشنهاد دادیم کسانی که تا آخر سال جاری بتوانند رضایت شاکی را بگیرند آن‌ها هم شامل عفو می‌شوند.

رهبر انقلاب هم به‌شکل موردی هم غیرموردی سفارش‌های زیادی کرده‌اند که کسی صرفاً به خاطر اسائه‌ی ادب به ایشان محکوم نشودگزارشی که تا الان دادند، تعداد کسانی که مشمول عفو شدند، اعم از دستگیرشدگان اغتشاشات و غیر اغتشاشات اعم از آن‌هایی که حکمشان تقلیل پیدا کرده و تخفیف گرفتند از مرز ۸۰ هزار نفر گذشته است؛ یعنی تا الان بیش از ۸۰ هزار مشمول این عفو واقعاً به نظر بنده پرخیر و برکت رهبر انقلاب قرار گرفته‌اند. پیش‌بینی این است که با آن قسمتی که رضایت شاکی را می‌گیرند تا ۹۰ هزار نفر هم شامل عفو بشوند؛ حتی ممکن است به بالاتر از ۹۰ هزار هم برسد.

بحث دیگر جرم توهین به رهبری و حکمی است که درباره این موضوع صادر می‌شود. درباره این افراد چگونه رفتار شده است؟

رهبر انقلاب هم به‌شکل موردی، هم غیرموردی سفارش‌های زیادی کرده‌اند که کسی صرفاً به خاطر اسائه‌ی ادب به ایشان محکوم نشود. بخصوص در این فضاها، در این شرایط و جاهایی که جو یک مقداری مسموم و ملتهب است، افراد تحت تأثیر فضا و جو قرار می‌گیرند. من استنباطم این است که آقا راضی نیستند هم اینکه در بعضی موارد ایشان به‌صراحت گفتند و فرمودند که راضی به برخورد نیستند.

سفارش مکرر کردم که در این زمینه‌ها حتی‌الامکان سعی کنید که کسی را محکوم نکنید مگر یک آدم‌های جسورِ شروری که دارای اتهامات مختلفی باشند و یکی از اتهاماتشان این باشد. اگر کسی صرف این اتهام را داشته باشد، چه محاکمه شده، چه نشده باشد، حتماً مشمول این عفو شده است؛ در گذشته هم مواردی این‌چنینی بوده است. مثلاً در همین سال ۹۸ یا ۸۸، یک مواردی بوده که سفارش شده این‌ها را به خاطر این قضیه زندان نفرستید.

سؤال پایانی درباره بحث جرم سیاسی است. قوه قضائیه در این باره چه موضعی دارد؟

اینکه جریان‌های سیاسی، در این موضوعات حرف بزنند و نقد بکنند، نباید ما را نگران کند. نه در خصوص این موضوع، در هر موضوع دیگری بالاخره نقد می‌کنند، حرف می‌زنند و بخصوص این نقدها اگر همراه با پیشنهاد باشد استقبال هم باید بکنیم. ما هیچ‌کدام‌مان انسان‌های کاملی نیستم که بگوییم بر کار ما، بر دستگاه قضایی، قوه‌ی مجریه و قوه مقننه ما هیچ اشکال و ایرادی، وارد نیست.

https://media.hawzahnews.com/d/2023/03/05/4/1739578.jpg?ts=1678040404542

من بر این باور هستم که هر چیزی که قانون است را باید به آن ملتزم باشیم و عمل کنیم؛ مخصوصاً در خود قوه قضائیه. آن‌جایی که موظف هستیم باید لایحه بدهیم، آنجایی که چیزی با طرح مجلس یا با لایحه‌ی دولت قانون شد ما ملزم هستیم انجام بدهیم. الان هم سال‌ها در خصوص جرم سیاسی ما اصلاً قانونی نداشتیم؛ خب می‌توانستیم به‌صورت نظری یک چیزی را بگوییم ولی قانون نداشتیم.

من خودم از سال‌های قبل جزو کسانی بودم که مدافع بودم که حتماً ما باید در این زمینه قانون داشته باشیم. نظرات خودم را چه زمانی که این طرح در مجلس می‌خواست مطرح بشود و چه خارج از مجلس مطرح می‌کردم. بالاخره باید تکلیف کسانی که با حسن نیت برای اصلاح امور یک اقدامی می‌کنند، نسبت به کسانی که با این حسن نیت نمی‌آیند، روشن باشد. وقتی کسی یک جرمی را انجام می‌دهد با انگیزه‌ی شرافتمندانه یا با غیر این انگیزه، این دو را باید از هم جدا کنیم، مسائل سیاسی و غیر سیاسی را باید از هم جدا کنیم. این‌ها را من قائل بودم و الان هم هستم اما هر چه تصویب شد ما ملزم به رعایت قانون هستیم. الان قانون جرم سیاسی تعریف شده، چگونگی‌اش هم تعریف شده، تشخیصش هم تعریف شده که به عهده‌ی چه کسی است. حالا بعضی از افراد به اصل این قانون الان اعتراض دارند، اشکالی ندارد شما هم بیایید تلاش کنید یک چیز بهتری را پیشنهاد کنید و این هم تصویب بشود. بیایید کمک‌ هم به اصلاح قانون می‌کنیم اگر می‌خواهید بهتر بشود؛ اما تا زمانی که قانون هست قوه قضائیه واقعاً باید به قانون عمل کند و الان هم ما قانون داریم و مطابق آن قانون عمل می‌کنیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱۴
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۲
  • خط قرمز❗️ CA ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۹
    حاج قاسم که بود؟ 🔺(https://hawzahnews.com/xc3zB):«جلسه‌ای بود، جلسه شورا که دقیقا یادم نیست سال چند بود. ۹۶ یا ۹۷ بود. یکی از معاونت‌های نیروی قدس در جلسه این خبر را بیان کرد که در وزارت امور خارجه، جلسه‌ای بوده که در آن یکی از آقایان به رهبر معظم انقلاب اهانت کرده است. حاج قاسم گفت تو چکار کردی؟ گفت من دیدم که اگر بخواهم موضع بگیرم ممکن است سر و صدا شود، بنابراین سکوت کردم. حاجی با عصبانیت گفت:من اگر به جای تو بودم، لیوان را برمی‌داشتم، پرت می‌کردم در صورت آن فرد که صورتش خُرد شود. تو نشستی نگاه کردی؟! به آقا اهانت کرده و تو سکوت کردی؟!؛ در جایی که ولایت مطرح بود، حاج قاسم با تمام وجود وارد می‌شد».🔺رهبری خط قرمز قاسم و ماست! و خط ما، خط روح الله! امام خامنه ای پیرامون اصول امام خمینی(ره) و جمهوری اسلامی به آیاتی از سوره‌ی ممتحنه اشاره داشتند(https://khl.ink/f/50878)🔸:«امام راحل به همه یاد داد که خطوط فاصل موجود میان آحاد جوامع اسلامی را کنار بگذارند؛ فقط یک خطّ فاصل وجود دارد و آن خطّ فاصل میان ایمان و اسلام از یک طرف و کفر و استکبار از طرف دیگر است.این عمل امام هم برخاسته‌ی از آیات قرآن است. قَد کانَت لَکُم اُسوَةٌ حَسَنَةٌ فی اِبراهیمَ وَ الُّذینَ مَعَهُ اِذ قالوا لِقَومِهِم اِنّا بُرَآءُ مِنکُم وَ مِمّا تَعبُدونَ مِن دونِ اللَّهِ کَفَرنا بِکُم وَ بَدا بَینَنا وَ بَینَکُمُ العَداوَةُ وَ البَغضاءُ اَبَدًا حَتّیٰ تُؤمِنوا بِاللَّهِ وَحدَه؛ این به معنای آن نیست که هر کس با ما در عقیده مخالف است، ما با او عداوت و بغضاء داریم؛ نه. در آیه‌ی دیگری که آن هم در سوره‌ی ممتحنه است [میفرماید] «لا یَنهاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذینَ لَم یُقاتِلوکُم فِی الدّینِ وَ لَم یُخرِجوکُم مِن دِیارِکُم اَن تَبَرّوهُم»؛ خدای متعال گفته «اِنَّما یَنهاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذینَ قاتَلوکُم فِی الدّینِ وَ اَخرَجوکُم مِن دِیـارِکُم» تا «اَن تَوَلَّوهُم» (فقط خدا شما را از دوستی با کسانی بازمیدارد که در کار دین با شما جنگ کرده و شما را از خانه‌هایتان بیرون رانده.»🔸🔹«تضرع و دعا نه آن وقت که خانه‌ی ما را خراب می‌کنند، بلکه الآن هم که خانه‌های برادران و خواهران دینی ما را خراب می‌کنند، باید دعا کنیم؛زیرا خانه‌ی برادران دینی مثل خانه‌ی خود ماست (https://bahjat.ir/fa/content/12098)🔹آقا جان، لَا تَحْزَنْ! دشمنان بشر مشغول در سازمان های باطل خودشان هستند! هر چه مشغولتر، بهتر. ما هم مشغول مجاهدت و مقاموت در سازمان ملل حسین(ع) هستیم! خط الحسین واضح! خط حزب الله ست!🇮🇷🌏🇵🇸
  • نشانه مردگی IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۸
    جامعه ای که به بالاترین مقام نورانی آن توهین عادی شود، زنده نیست.
  • گذشت IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۸
    گذشت سازنده آری، گذشت تشدید کننده ی تکبر و بدزبانی نه.
  • علت مجازات عقبةبن ابی‌معیط/2 IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۷
    ... بر این اساس باید گفت در شرایطی که مسلمانان به پیروزی کامل نرسیده بودند و کماکان با دشمنان -چه از مشرکین و کفار- در نبرد به سر می‌بردند، می‌بایست موانع پیروزی آنان و نشر دعوت اسلام برطرف گردد. به همین جهت برخورد پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله با افرادی که با اسلام معارضه داشته‌اند در شرایط مختلف متفاوت بود. پیامبر اکرم(ص) پس‌از فتح مکّه و استقرار و تثبیت حکومت، از کشتن بسیاری از افراد مانند ابوسفیان و همسر او و هم‌چنین وحشی قاتل حضرت حمزه سیدالشهداء و برخی دیگر چشم‌پوشی نمودند، اما در آن شرایط، یعنی پیش‌از فتح مکّه، رها کردن و بخشیدن برخی از افراد جنایتکار که در واقع شأنی از ریاست و شرافت قبیله‌ای را نیز به همراه داشتند، تقویت جبهه مقابل را به دنبال داشت. با توضیحاتی که داده شد، خود شما بگویید چرا از بین مشرکان متعددی که نسبت به ساحت مقدس پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله اهانت و جسارت کرده بودند، این شخص پلید که به جنگ با پیامبر نیز آمده بود، اعدام شده است؟ همین نکته مهم کافی است تا بفهمیم که صرف اهانت، دلیل اعدام وی نبود.
    • . IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۸
      موهنان دیگر همین که ادامه ندادند، خود نوعی توبه است. و تائب طبعا گناهش بخشیده می شود.
  • علت مجازات عقبةبن ابی‌معیط/1 IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۷
    هموطنی که به مجازات عقبةبن ابی‌معیط اشاره کرده و به خوانندگان القا کردید او به خاطر اهانت به پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله کشته شده است، خوبه خودتون گفتید که وی اسیر شده، پس یعنی به جنگ با پیامبر و مسلمانان آمده بود و این فرق می‌کنه با کسی که صرفاً اهانت کرده باشه. به شهادت بسیاری از منابع تاریخی، او به همراهی چند تن از اشراف قریش مانند ابوجهل و تعدادی دیگر از مشرکان مکه، از هیچ اقدام خصمانه و توهین‌آمیزی نسبت به پیامبر اسلام(ص) فروگذار نکرد. اهانت‌ها و آزارهای عقبةبن ابی‌معیط نسبت به پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله (مانند: ریختن فضولات گوسفند بر سر مبارک حضرت در حال سجود نماز، ریختن فضولات حیوانات ذبح‌شده بر در خانه ایشان، انداختن آب دهان به صورت مبارک آن‌حضرت و...) به قدری زننده است که خاطر هر انسانی از شنیدن آن رنجیده و مکدّر می‌‌شود. اما مجازات او منحصر به اهانت به پیامبر(ص) و دشنام‌دادن به ایشان نبود، اگرچه این امر نیز جُرمی بزرگ بوده و در دین مبین اسلام برای مرتکب آن مجازات مرگ در نظر گرفته شده است، اما باید عوامل دیگری را نیز در کشتن عقبه دخیل دانست. شاید یکی از عوامل مجازات عقبه ارتداد او باشد؛ چراکه در برخی از منابع تاریخی و تفسیری سخن از اسلام آوردن و سپس برگشت عقبة از اسلام به میان آمده است. این عمل را در اصطلاح فقهی ارتداد می‌گویند. مجازات و عقوبتی که در احکام اسلام برای مرتد در نظر گرفته شده، اعدام است. از دیگر جرایم این شخص که استحقاق مجازات او را مسجّل می‌نماید، تحریک افراد برای مقابله با رسول‌خدا(ص) و ایجاد مانع در برابر دعوت ایشان است. در این زمینه روایت شده است که افرادی از قریش مانند حارث‌بن عامر، حکیم‌بن حزام، ابوالبختری و على‌بن أمیةبن خلف‏ از رویارویی با پیامبر اکراه داشتند، اما عقبه و ابوجهل و نضربن حارث با متهم نمودن آنان به ترس، آن‌ها را وادار به حضور در جنگ بدر و رویارویی با پیامبر و مسلمانان نمودند. از دیدگاه قرآن کریم افرادی مانند عقبةبن ابی‌معیط که به صورت‌های مختلف به رویارویی با دین خدا و رسول او روی آورده بودند، سزاوار مرگ هستند. شاید این امر به دلیل ایجاد مانع در برابر تبلیغ و نشر دین توسط چنین افرادی است. به همین دلیل است که پیامبر(ص) در بیانی، دشمنی عقبه با خدا را گوشزد نموده و سبب مجازاتش را این امر می‌دانند. ادامه دارد...
    • اخوان ایمانی IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۸
      اصلا چرا بجای عنوان ایمانی، عنوان هموطن و مشابه آن ملاک همانندی قرار میدهیم؟! محدوده های جغرافیایی انسانها را تکه پاره می کنند اما عنصر ایمانی همه جهان اسلام را زیر یک نام گرد هم می آورد، عناوینمان را برگردانیم به سنوات آغازین انقلاب اسلامی.
  • عبدالله IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
    در کتاب‌ها خواندیم و پای منبرها شنیدیم که وجود مقدس اشرف کاینات، پیامبر ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی‌الله علیه وآله در برخورد با مخالفان حتی کسانی‌که به ایشان جسارت کرده‌ بودند، با اخلاق و رفتار حسنه برخورد می‌کردند و با همین حُسنِ خُلق توانستند مردم را به دین اسلام جذب نمایند. این سیره اخلاقی در اهل‌بیت علیهم‌السلام نیز استمرار یافت و مکرر شنیده و خوانده‌ایم که ائمه طاهرین صلوات‌الله علیهم با مخالفان و معترضان تا زمانی که دست به شمشیر نبرده بودند، کریمانه و با ملاطفت برخورد می‌کردند. هیچ راوی و مورخی در تاریخ ثبت نکرده است که حتی یک نفر صرفاً به دلیل اهانت به پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله یا اهل‌بیت علیهم‌السلام از سوی ایشان و یا کارگزاران منصوب‌شان بازداشت و به زندان محکوم شده باشد.
    • IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۶
      عقبة بن ابی معط لعنة اللّٰه علیه روزی عبای خود را دور گردن پیامبر اسلام انداخت و می‌خواست ایشان را خفه کند که مردم جلوی او را گرفتند. و در جای دیگر با انداختن آب دهان کثیف خود به صورت مبارک پیامبر اسلام صلی اللّٰه علیه و آله، جسارت کرد. وی در جنگ اسیر شد و علی رغم آزادی ۶۸ نفر از ۷۰ اسیراسیر و رهایی شان از اعدام، وی و یک نفر دیگر عفو نشدند.
    • به رسم آیه ها CA ۲۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۶
      ﷽. در خطبه‌ نماز جمعه تهران (۱۳۷۹/۰۱/۲۶)( https://khl.ink/f/3002)، امام خامنه به ما یاد می دهند با که و کجا غلظت بد است و با که و کجا خوب 🔹:«خشونت یعنی چه؟ خشونت، یعنی کشتن، کتک زدن، زندانی کردن، بداخلاقی کردن، تندی کردن. خشونت، یک امر واضح و یک معنای بدیهی است. الان چند ماه است که در بعضی از مطبوعاتِ ما دائم دنبال میشود که خشونت خوب است یا بد است؛ یا فلان کس طرفدار خشونت است، فلان کس مخالف خشونت است؛ یا اسلام خشونت را قبول دارد، یا قبول ندارد! آیا این مسأله این‌قدر مهم و مشکل است!؟ یا نه؛ پشت سر این قضیه، نیّتهای دیگری است!؟ اسلام درباره‌ی مسأله‌ی خشونت نظر روشن و واضحی دارد. اسلام استفاده‌ی از خشونت را اصل قرار نداده؛ اما در مواردی که خشونت قانونی باشد، آن را نفی هم نکرده است. ما دوگونه خشونت داریم: یک خشونت قانونی است؛ یعنی قانون خشونتی را اعمال می‌کند؛ می‌نویسد که اگر فلان کس این کار را کرد، او را به زندان ببرند. این خشونت است، اما این خشونت بد نیست. این خشونت در برابر تجاوز به حقوق انسانهاست. این خشونت در مقابل آدمِ بی‌قانون است. این خشونت در مقابل متجاوز است. اگر در مقابل متجاوز خشونت اعمال نشود، تجاوز در جامعه زیاد خواهد شد. این‌جا خشونت لازم است. یک خشونت هم خشونت غیر قانونی است. مثلاً یک نفر بیجا، خودسر، خودرأی، بر طبق میل خود، برخلاف قانون و بر خلاف دستور، نسبت به کسی اعمال خشونت می‌کند؛ یک سیلی به گوش کسی می‌زند. آیا این خوب است یا بد است؟ معلوم است که این بد است. در این شکّی نیست. اسلام درباره‌ی معاشرت و اخلاق فردی پیامبر می‌فرماید:✿«فبما رحمة من اللَّه لنت لهم ولو کنت فظّا غلیظ القلب لانفضوا من حولک»✿. پیامبر را به خاطر نرمش او و به خاطر لینتش در برخورد با مردم، ستایش می‌کند و می‌گوید تو غلیظ و خشن نیستی. همین قرآن در جای دیگر به پیامبر می‌گوید:❁«یا ایّها النّبی جاهد الکفّار والمنافقین و اغلظ علیهم»❁ با کفّار و منافقان با خشونت رفتار کن. همان ماده‌ی غلظ که در آیه‌ی قبلی بود، در این‌جا هم هست؛ منتها آن‌جا با مؤمنین است، در معاشرت است، در رفتار فردی است؛ اما این‌جا در اجرای قانون و اداره‌ی جامعه و ایجاد نظم است؛ آن‌جا غلظت بد است؛ این‌جا غلظت خوب است. آن‌جا خشونت بد است؛ این‌جا خشونت خوب است .»🔹 تفاسیر رهبر معظم انقلاب عالمانه، روان، کاربردی و کارگشاست!
  • رضا NL ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
    مگه چند نفر رو دستگیر کردن که تا به حال هشتاد هزار نفر آزاد شدن
  • كو گوش شنوا IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
    رهبري سفارش كردند ولي شما گوش نكرديد و نمي كنيد
    • مثل آرمان علی وردی CA ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۷
      خیلی ها یوسف های زهرا(س) را نمیشناسند! دوست آرمان علی وردی گفت که او فکر می‌کرد شناسایی نمی‌شود، اما به صرف اینکه چهره مذهبی و حزب‌اللهی داشت، او را شناسایی کردند و از او خواستند به مقام معظم رهبری توهین کند، درست مانند داعش که از مدافعان حرم می‌خواستند به اهل بیت(ع) توهین کنند، که آرمان می‌گوید آقا نور چشم ما است! آقا هم به ما میگوید چشمتان به آرمان ها باشد!(https://khl.ink/f/30832)! فرمانده سلام! /کاری کن که بازم به چشمت بیام /فرمانده سلام! /تو لشکر سیدعلی سربازشم ام /قول میدم..برات یار باشم /قول میدم...یه عمار باشم /قول میدم، مثل آرمان علی وردی من /پای کار باشم /قول میدم /مثل حاج قاسم یه جان فدا باشم /قول میدم مثل سربازای گمنام توی دل تو جا بشم (https://hawzahnews.com/xc8rX)! 🇮🇷🌏🇵🇸
    • عمومی IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۶
      جنبه شخصی عفو شده ولی توهین به رهبر مملکت توهین به مردم هست چطور می شود این مورد عفو باشد؟